Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

AG3- 2017
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 9-1-2017, ενώ η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ έπινε το  καφεδάκι της  , αφού είχε αφήσει τα παιδιά   στο σχολείο, ένας διαστημικός βράχος τόσο μεγάλος όσο ένα κτίριο 10 ορόφων πέρασε πολύ κοντά από τη Γη.

Ο διαστημικός βράχος, που ονομάστηκε αστεροειδής 2017 AG13, ανακαλύφθηκε μόλις το Σάββατο από το Πανεπιστήμιο της Catalina Sky Survey στην Αριζόνα, σύμφωνα με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από Slooh, μια εταιρεία που μεταδίδει live εμφανίσεις του χώρου.

Ήταν  μεταξύ 50 και 111 ft (15 έως 34 μέτρα) σε μήκος και, όταν πλησίαζε   τη Γη, ο  2017 AG3 εκινείτο με ταχύτητα 9,9 μίλια ανά δευτερόλεπτο (περίπου 16 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο). Το αντικείμενο  πλησίασε στο μισό της απόστασης που χωρίζει τη γη από το φεγγάρι !
"Αυτό κινείται πολύ γρήγορα, πολύ κοντά σε μας," είπε ο αστρονόμος  Eric Feldman, κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής του flyby στις 7.47π.μ. ET στις 9 Ιανουαρίου «διασχίζει πραγματικά τις τροχιές   δύο πλανητών, της Αφροδίτης και της Γης. "
Τι θα είχε συμβεί αν ο αστεροειδής είχε πράγματι οργώσει στην ατμόσφαιρά μας;

Ευτυχώς, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue οι οποίοι  δημιούργησαν  ένα προσομοιωτή που ονομάζεται «Επιπτώσεις στη  Γη » εξέτασαν  τη δυνατότητα αυτή, και τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα όσο ακούγονται .

Αστεροειδής αποτελούμενος από πορώδη πετρώματα με μήκου   111 πόδια (34 μέτρα) αν χτυπήσει τη Γη υπό γωνία 45 μοιρών,σύμφωνα με τον προσομοιωτή, θα εκραγεί στον αέρα! Η έκρηξη θα απελευθερώσει ενέργεια   περίπου 700 χιλιάδες τόνους εκρηκτικής ύλης  - δεκάδες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Αλλά δεδομένου ότι θα έχει συμβεί  από απόσταση περίπου 10 μίλια υψηλά, αυτό πιθανότατα δεν θα είχε μεγάλη επίδραση στο έδαφος !!

Ωστόσο, σύμφωνα με Slooh, ο 2017 AG3 ήταν «περίπου ίδιου  μεγέθους  με τον αστεροειδή που χτύπησε το Τσελιάμπινσκ, στη Ρωσία το 2013," έτσι ώστε οι επί του εδάφους επιδράσεις - συμπεριλαμβανομένων σπασμένων  παραθύρων  και ελαφρώς κατεστραμμένων κτιρίων - μπορεί να ήταν παρόμοιες.

Στην πραγματικότητα, ήταν μία από τις 38 πιο «στενές προσεγγίσεις», , σύμφωνα με το πρόγραμμα Near Earth Object Program της NASA.
Πηγή : Business insider AUSTRALIA

Αναγνώστες

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Univers de particules

Univers de particules
Univers de particules